Què és pilates

Joseph Pilates, nascut a Alemanya en 1880, va ser un nen malaltís que va sofrir de raquitisme i febre reumàtica. Per combatre els efectes d'aquestes dolències va estudiar l'anatomia humana i del moviment i va aconseguir rehabilitar-se notablement. Després va passar a convertir-se en boxador, artista de circ i entrenador de defensa personal.

Durant la Primera Guerra Mundial va treballar com a infermer en un hospital d'internament en Lancaster, Anglaterra, on va desenvolupar exercicis utilitzant els ressorts del llit per rehabilitar als seus pacients, inventant la màquina que coneixem com Reformer.

Després de la guerra va tornar a Alemanya i va continuar desenvolupant els seus programes d'entrenament amb l'exèrcit alemany. En 1926 va decidir emigrar als Estats Units. Va conèixer a la seva futura esposa, Clara i junts van establir el primer estudi de Pilates a la ciutat de Nova York. Va atreure l'atenció de les companyies de dansa més importants i dels ballarins més prestigiosos, entre ells Martha Graham i George Balanchine, qui va enviar molts dels seus ballarins a Pilates perquè es rehabilitessin de les seves lesions.

Joe va continuar desenvolupant el seu mètode durant tota la seva vida. Va viure fins als 87 anys, un merescut homenatge a l'eficàcia dels seus mètodes d'entrenament.

Si estàs interessat a aprendre més sobre la vida i la filosofia de Joseph Pilates pots llegir "La seva Salut", publicat en 1934 i "Tornar a la vida a través de la Contrología", publicat en 1945, tots dos escrits per Joseph H. Pilates.

L'objectiu del mètode, segons el propi Pilates és "la consecució i el manteniment d'un cos uniformement desenvolupat amb una ment sana i la capacitat per realitzar les activitats diàries de la vida amb entusiasme i facilitat." - Joseph H. Pilates


¿En què consisteix el mètode pilates?

El mètode Pilates és un sistema de condicionament físic molt complet on es treballa el cos com un tot, posant l'accent en la musculatura més profunda.

Es treballa especialment el que es denomina “centre motriu” constituït pels abdominals, la base de l'esquena i els glutis. Enfortint aquestes parts del cos s'aconsegueix guanyar agilitat en els moviments i millorar la postura corporal en crear un corsé natural per a l'esquena.


Principals beneficis de la pràctica de Pilates:

• Millora el to muscular enfortint i tonificant el cos per complet.
• Augmenta la flexibilitat, l'agilitat, el sentit de l'equilibri i millora la coordinació de moviments.
• Millora l'alineació postural i corregeix els hàbits posturals incorrectes.
• Permet prevenir i recuperar-se de lesions del sistema múscul-esquelètic.
• Mitjançant la respiració i la concentració s'aconsegueix un estat de relaxació global permetent amb això eliminar l'estrès, les tensions musculars i els estats de rigidesa.